Na toto nezabúdajte: Poistenie domácnosti a poistenie nehnuteľnosti
Na toto nezabúdajte: Poistenie domácnosti a poistenie nehnuteľnosti

Na toto nezabúdajte: Poistenie domácnosti a poistenie nehnuteľnosti

Požiar, záplava, krúpy , vykradnutie, nehoda... Poistenie nehnuteľnosti a majetku nás chráni pred rôznymi životnými situáciami, ktoré môžu nastať. Preto sme sa rozprávali s finančnou poradkyňou Alexandrou Adamovičovou, ktorá nám vysvetlila, na čo si dať pri výbere poistenia bytu, domácnosti a poistenia nehnuteľnosti pozor, a čo si treba ešte pripoistiť.
Poistenie ochraňuje našu nehnuteľnosť pred náhodnými udalosťami, ktoré môžu spôsobiť škody rôzneho rozsahu.

V čom spočívajú hlavné výhody poistenia nehnuteľnosti?

Poistenie ochraňuje našu nehnuteľnosť pred náhodnými udalosťami, ktoré môžu spôsobiť škody malého ale aj oveľa väčšieho rozsahu. Pod náhodnými udalosťami rozumieme napríklad živel – povodeň, záplava, krúpy, požiar, úder blesku a podobne. Ďalej nám nehnuteľnosť môže poškodiť vandal, zlodej ale aj zvieratá. Škody malého rozsahu môžu byť v stovkách eur, ale ak nám náš domov zaleje voda alebo naopak zahltí požiar, škody sú oveľa väčšie a môžu viesť až do totálnej škody.

Najlepšie je poistiť si všetky riziká.

Treba poistiť samostatne zariadenie, múry, záhradu, garáž?

Poistenie nehnuteľnosti kryje budovu čiže múry, jej stavebné súčasti, technické a energetické zariadenia a technológie zabudované v budove a predmety pripojené k budove (markíza, klimatizácia, solárne panely...) Poistenie domácnosti kryje zariadenie, čiže nábytok, elektroniku a veci osobnej spotreby. Múry, garáž, altánky, záhradné domčeky sú už väčšinou poistené v rámci poistenia nehnuteľnosti. Poistná suma týchto vedľajších stavieb môže byť odlišná podľa zvolenej poisťovne a produktu. Záhradu je potrebné pripoistiť, záleží taktiež od poisťovne.

V prvom rade treba myslieť na bezpečnosť seba a svojej rodiny.

Môžu vypršané revízie (komín, elektroinštalácie, dymový senzor, alarm) ovplyvniť plnenie náhrady škody?

Ak škoda na nehnuteľnosti/domácnosti vznikla v danom zariadení a nemáme predpísanú revíziu, môže poisťovňa pristúpiť ku kráteniu ale aj zamietnutiu poistného plnenia. Avšak v prvom rade treba myslieť na bezpečnosť seba a svojej rodiny, takže malo by byť v našom záujme dať vyčistiť komín pred vykurovacou sezónou a bývať v dome, kde viem, že elektroinštalácia je v poriadku.

Čo by ste poradili ľuďom, ktorí si plánujú poistiť nehnuteľnosť? Na čo by nemali zabudnúť?

Veľmi dôležité je nastavenie poistných súm. Pri uzatváraní poistenia sa zadávajú údaje o nehnuteľnosti ako sú rozmery a zvolený materiál, následne nám poisťovňa zadá odporúčanú poistnú sumu. Väčšinou však pristupujeme ešte k zvýšeniu tejto sumy. Taktiež je dôležité zvoliť si vhodný produkt pre moju nehnuteľnosť a nemožno zabudnúť aj na poistenie zodpovednosti z vlastníctva nehnuteľnosti ale aj občianskej zodpovednosti.

Nehnuteľnosť je náš majetok a sme za ňu zodpovední.

Aké sú najčastejšie plnenia, čo sa týka nehnuteľností?

Najčastejšie sú rôzne zatečenia stien, či už od susedov alebo z prasknutej trúbky, rozbitie skla, pád stromu v dôsledku silného vetra. Čoraz viac časté sú bohužiaľ prírodné živly ako povodeň/záplava, víchrica a zažili sme už aj zemetrasenie alebo tornádo v susednom Česku.

Produktov je veľa, stačí si len vybrať.

Zahŕňa poistenie aj vytopenie susedom alebo spôsobenie škody majetku inej osoby?

Je potrebné myslieť aj na poistenie zodpovednosti. V dnešných poistných produktoch je zodpovednosť už v rámci poistenia nehnuteľnosti/domácnosti, ale samozrejme treba si to overiť. Rozlišujeme poistenie zodpovednosti z vlastníctva/nájmu nehnuteľnosti. Najčastejšou situáciou je práve prasknuté potrubie, ktoré vytopí susedov. Alebo skrat v elektroinštalácií a následne vydymenie suseda. Občianska zodpovednosť zahŕňa škody, ktoré môžeme spôsobiť niekomu inému svojou činnosťou aj mimo svoj domov. Vzťahuje sa to na všetkých členov domácnosti vrátane domácich zvierat. Napríklad dieťa kopne loptu susedovi do okna, pes pohryzie okoloidúceho alebo pri bicyklovaní/lyžovaní niekoho zrazím.

Treba si všetko poisťovať zvlášť, alebo existujú produkty, ktoré zahŕňajú všetko?

Poistenie nehnuteľnosti aj domácnosti sa poisťuje zvlášť ale samozrejme na jednej poistnej zmluve. Existujú produkty, kde je tzv. allrisk. Čiže kryje všetky riziká, ktoré nie sú v poistných podmienkach vylúčené. Odporúčam obrátiť sa na finančného sprostredkovateľa, ktorý vie porovnať produkty poisťovní a pre klienta vybrať najvhodnejšie poistenie.

Zdroj: ZoznamRealit.Sk, Alexandra Adamovičová - INSIA

Publikované: 3.7.2024


Odporúčané nehnuteľnosti

Predaj, rodinný dom Poluvsie, pozemok o rozlohe 532m... Predaj 178.000,- €
Predaj, rodinný dom Poluvsie, pozemok o rozlohe 532m...

Ponúkame na predaj dvojpodlažný murovaný rodinný dom v obci Poluvsie, okres Prievidza na rovinatom, slnečnom pozemku o celkovej rozlohe 532m2 s inžinierskymi sieťami voda, elektrina, plyn. Odpad vedie do dvojkomorovej...

Rodinný dom 180 m2 Poluvsie
Predaj, dvojizbový byt Bratislava Petržalka, Závodu ... Predaj 210.000,- €
Predaj, dvojizbový byt Bratislava Petržalka, Závodu ...

Ponúkame na predaj 2-izbový nebytový priestor o výmere 43 m2, ktorý je kompletne zariadený ako byt, nachádzajúci sa na 9. poschodí polyfunkčného objektu Matadorka v Bratislave-Petržalke. Matadorka má celkovo 29...

2-izbový byt 43 m2 BA - Petržalka
PREDAJ - 3 izbový byt Noemis - Nitra, Rázusova Predaj 220.000,- €
PREDAJ - 3 izbový byt Noemis - Nitra, Rázusova

Realitná kancelária AMAXADES REALITY ponúka na predaj 3 izbový byt v Nitre, novostavba Noemis, Rázusova ulica. Byt sa nachádza v novostavbe bytového domu na 1. poschodí. Jeho výmera je 68...

3-izbový byt 85 m2 Nitra / Rázusova
Na PREDAJ starší rodinný s veľkorysým pozemkom v obci Veľký Biel Predaj 410.000,- €
Na PREDAJ starší rodinný s veľkorysým pozemkom v obci Veľký Biel

Ponúkame na predaj veľkorysý pozemok so starším domom v obci Veľký Biel, okrese Senec, katastrálne územie Malý Biel na ulici Malobielská.Pozemok je o rozlohe 4221m2, rodinný dom je v...

Rodinný dom 4221 m2 Veľký Biel / Malobielska
PREDAJ - Garsónka, kompletne zrekonštruovaná a ihneď k dispozícii, na Predaj 46.000,- €
PREDAJ - Garsónka, kompletne zrekonštruovaná a ihneď k dispozícii, na

Ponúkame Vám na predaj slnečnú, kompletne zrekonštruovanú garsónku na ulici Energetikov, na sídlisku Kopanice v Prievidzi. Byt má celkovú výmeru 20 m2 a nachádza sa na poschodí 1/4 v panelovom...

Garsónka 20 m2 Prievidza / Energetikov