Chaty na predaj – ich počet v inzercii stúpa, ceny sú však vysoké
Chaty na predaj – ich počet v inzercii stúpa, ceny sú však vysoké

Chaty na predaj – ich počet v inzercii stúpa, ceny sú však vysoké

Chaty, chalupy a rekreačné nehnuteľnosti zaznamenali svoju zlatú éru počas pandémie. Ľudia túžili po úniku z bytu a pobyte vonku, na záhrade a za takéto nehnuteľnosti si boli ochotní priplatiť. Teraz sa však situácia zmenila. Mnohí zistili, že o chatu sa treba starať, vyžaduje si finančné prostriedky a času na predĺžené víkendy na chate je málo. Preto sa rozhodli predať. O dynamických zmenách cien a aktuálnej situácii okolo predaja chát nám v rozhovore porozprával Peter Furdík, obchodný riaditeľ realitnej kancelárie Romantické chalupy.

V ponuke vašej realitnej kancelárie vidím viac ako 1000 realitných ponúk. Znamená to, že na trhu je pretlak rekreačných nehnuteľností?

Ponuka dobrých rekreačných a vidieckych nehnuteľností je ešte stále pomerne malá a nedostatočná. Ich celkový počet síce postupne rastie, ale naozaj kvalitných ponúk, čiže vo výbornom pomere hodnota nehnuteľnosti a cena, je stále pomerne málo. Rekreačné nehnuteľnosti do ponuky postupne pribúdajú, ale zatiaľ iba časť predávajúcich je ochotných akceptovať terajší trh kupujúcich a prispôsobiť tomu cenu. V súčasnosti teda existuje menšina veľmi dobrých ponúk - to je ideálne ihneď využiteľná rekreačná nehnuteľnosť s primeranou cenou - a tie sa predávajú stále celkom dobre. A potom pribúdajú ponuky nie úplne ideálnych nehnuteľností - buď s nie ideálnym technickým alebo právnym stavom, alebo s príliš vysokou cenou - a tieto v ponuke ostávajú výrazne dlhšie.

Počas pandémie sa kupovalo často aj za prehnané ceny.
Čičmany - chaty a chalupy

Súvisí táto situácia s pandémiou spred štyroch rokov? Dalo by sa povedať, že ľudia, ktorí kúpili chaty počas pandémie zistili, že to nie je to pravé a teraz ich predávajú?

Áno, časť našej ponuky začínajú tvoriť práve tieto "pandemické" nehnuteľnosti. Časť z nich majitelia predávajú práve preto, že zistili, že ich nevyužívajú a navyše je pre nich komplikované starať sa a udržiavať ich. Druhú časť tejto ponuky tvoria nehnuteľnosti, ktoré ich majitelia predávajú s víziou zisku. Vzhľadom na pohyb cien a naše daňové zákony však myslím, že sme ešte iba na začiatku týchto predajov a počet ponúk bude ešte rásť.

Zrejme sa líši situácia v jednotlivých regiónoch. O ktoré lokality je stále záujem a kde sa predávajú chaty a apartmány horšie?

Rozdiely zatiaľ nevnímam príliš podľa regiónov - skôr podľa kvality a cien ponúk v jednotlivých lokalitách. Celkovo záujem o kúpu rekreačných a vidieckych nehnuteľností poklesol. Mnohí z tých, čo chceli ísť oddychovať alebo bývať na vidiek už nakúpili v minulých rokoch. Zároveň je výrazne ťažšie sa dostať k financovaniu cez úvery - čo je pre mnohých veľká prekážka. Situácia sa podľa mňa postupne dostáva do "normálu" spred pár rokov pred koronou. Reálny záujem majú tí, ktorí rekreačnú nehnuteľnosť naozaj chcú a využijú. Dlhodobo je záujem o Liptov, okolie Banskej Štiavnice, Myjavské kopanice, ale aj o lazy v Podpoľaní, na Kysuciach, či niektoré oblasti Slovenského Rudohoria. Kupujúci sú však ochotní kupovať iba nehnuteľnosti s výbornou cenou - na rozdiel od rokov počas pandémie, kedy sa kupovalo často aj za prehnané ceny.

Kupované nehnuteľnosti musia mať v rámci konkrétnej lokality výbornú cenu.

Kto v dnešnej dobe kupuje rekreačné nehnuteľnosti? O ktoré typy je najväčší záujem?

Kupujúci sú veľmi rôznorodí. Kupujú najmä tí, ktorí chcú rekreačnú nehnuteľnosť využívať pre vlastnú potrebu na oddych alebo bývanie na vidieku. Výrazne ubudlo "investičných" kupujúcich - tých, ktorí kupovali za účelom prenajímania, zisku pri následnom predaji alebo za účelom developmentu. Takých je v súčasnosti naozaj minimum. Na súkromné užívanie sa predávajú pekné kompletne zrekonštruované chalupy, aj staršie domčeky v dobrom stave v príjemnom prostredí. Záujem je aj o usadlosti s väčším pozemkom na menšie hospodárenie. Spoločné však je, že kupované nehnuteľnosti musia mať v rámci konkrétnej lokality výbornú cenu.

Chaty na predaj – ich počet v inzercii stúpa, ceny sú však vysoké

Ako sa vyvíjajú ceny rekreačných nehnuteľností za posledných päť rokov?

Ceny za posledných 5 rokov sa v segmente rekreačných nehnuteľností dramaticky menia. Stúpať začali pomaličky niekedy okolo roku 2014/2016. Následný výraznejší rast začal okolo roku 2018 a najvyššie ceny boli ku koncu pandémie v rokoch 2022-2023. Potom sa situácia obrátila, ceny začali klesať a tento stav trvá doteraz. A moje očakávanie je, že tento pokles bude ešte chvíľu trvať. Čiže ten, kto chce predať čo najlepšie svoju rekreačnú nehnuteľnosť, by s tým mal začať čím skôr.

Zdroj: ZoznamRealit.Sk, Romantické chalupy

Publikované: 13.6.2024


Odporúčané nehnuteľnosti

VÝRAZNE ZNIŽENÁ CENA ! Výnimočná ponuka - Útulná chalupa v objatí krás Predaj 208.000,- €
VÝRAZNE ZNIŽENÁ CENA ! Výnimočná ponuka - Útulná chalupa v objatí krás

3D Obhliadka : poskytnem link na vyžiadanie Video 2- https://youtube.com/watch?v g7Z4hgTMA54 si NPWvcLb0VW8OuOTnVo výhradnom zastúpení majiteľa ponúkame na predaj útulný zariadený dom/ chalupu v krásnom prostredí polosamoty lazov...

Chata 150 m2 Lučenec
VÝRAZNÉ ZNÍŽENIE CENY! Útulná chalupa na samote v čarokrásnom prostred Predaj 249.000,- €
VÝRAZNÉ ZNÍŽENIE CENY! Útulná chalupa na samote v čarokrásnom prostred

Ponúkame na predaj zaujímavú nehnuteľnosť v krásnom prostredí lazov s panoramatickým výhľadom priamo z gánku. K nehnuteľnosti vedie spevnená komunikácia. Leží na pozemku o celkovej výmere 2117 m2. Jedná sa...

Chata 160 m2 Lučenec
Útulná chalupa v malebnom prostredí Podpoľania Predaj 194.000,- €
Útulná chalupa v malebnom prostredí Podpoľania

Ponúkame na predaj útulnú chalupu nad obcou Korytárky. Chalupa je podkrovná a leží na rovinatom pozemku pod svahom, obklopená lúkami a lesom o celkovej výmere pozemku 2117 m2. Sprístupnená je...

Chata 80 m2 Korytárky
Dokonalé miesto pre milovníkov letných radovánok Predaj 94.000,- €
Dokonalé miesto pre milovníkov letných radovánok

Predstavte si miesto, kde sa leto nikdy nekončí – miesto, kde môžete každé ráno vyraziť k vode, užívať si vodné športy, alebo si jednoducho oddýchnuť pri rybačke. Táto podkrovná chata...

Chata 70 m2 Lučenec
Predaj, chata Byšta - EXKLUZÍVNE HALO REALITY Predaj 62.990,- €
Predaj, chata Byšta - EXKLUZÍVNE HALO REALITY

Exkluzívne v HALO REALITY ponúkame na predaj čiastočne rekonštruovanú chatu v rekreačnej oblasti – kúpele Byšta ktoré sú vzdialené od Trebišova 26 km a od Košíc 51 km. Zastavaná plocha chaty je 49...

Chata 60 m2 Byšta