Najväčšia chyba pri predaji nehnuteľnosti? Prestrelená cena!
Najväčšia chyba pri predaji nehnuteľnosti? Prestrelená cena!

Najväčšia chyba pri predaji nehnuteľnosti? Prestrelená cena!

Uvádzacia cena je TOP nástroj na prilákanie kupujúcich, preto sa majiteľom oplatí využiť šancu hneď v úvode predaja. Ponuka na predaj spravidla púta najvyššiu pozornosť pri uvedení na inzertný trh, čiže vtedy je dôležité mať správne nastavenú uvádzaciu cenu. Ak prvé týždne nezvonia telefóny a neplánujú sa obhliadky, hneď vieme, že niečo nie je správne. Vo väčšine prípadov je to práve vysoká cena.

Ak chcete predať nehnuteľnosť, stačí vám jeden jediný záujemca. Niekedy je však problém získať aj toho jedného. Prečo? Všetko je otázkou ceny. Treba si totiž uvedomiť, že kupujúci majú prejdené realitné portály, orientujú sa na trhu, lebo čakajú na tú správnu nehnuteľnosť za primeranú cenu. Preto hneď v úvode predaja vidieť, či je cena adekvátne alebo nie. Ak je cena stanovená správne, nehnuteľnosť hneď po niekoľkých dňoch pritiahne záujemcov. Ak po obhliadkach prejavia o kúpu nehnuteľnosti vážny záujem viacerí, dokáže vlastník alebo v jeho zastúpení realitná kancelária licitovať a predať nehnuteľnosť za vyššiu cenu ako bola pôvodne stanovená.

V skutočnosti má každá nehnuteľnosť iba takú hodnotu, za ktorú sa dokáže naozaj predať.

Rady ako stanoviť správnu cenu

1. Inzertná cena nie je predajná cena – ak vidíte na inzertných portáloch, že sused ponúka byt na predaj drahšie, ešte to neznamená, že za túto cenu byt aj predá.
2. Na realitných portáloch sú byty, ktoré sa nepredali a je na to dôvod. Buď majú cenu nižšiu, lebo s nimi nie je niečo v poriadku, alebo majú cenu vysokú, lebo majitelia „skúšajú“. Preto treba ísť pri analýze trhu viac do hĺbky a vychádzať z reálnych predajov nehnuteľností v okolí a nie z inzertných cien.
3. V skutočnosti má každá nehnuteľnosť iba takú hodnotu, za ktorú sa dokáže naozaj predať. Cenu stanovuje trh/dopyt/kupujúci.
4. Maklér je odborník, má nástroje, analýzy, skúsenosti a nadhľad. Samozrejme by vám doprial, aby ste byt predali aj za milión, ale vidí reálne možnosti na trhu.

Cena v RK – na realitných portáloch pri v niektorých ponukách cena chýba, čo môže byť pozitívne aj negatívne. Tento nástroj je vhodné použiť ak viete, že v budúcnosti budete cenu meniť. Na druhej strane riskujete, že záujemcovia nebudú ochotní kvôli cene volať do realitnej kancelárie alebo si budú myslieť, že cena nie je verejná, lebo je vysoká a odradí ich to. Môžete tak prísť o vážneho záujemcu o kúpu, ktorý si radšej vyberie ponuku so zverejnenou cenou.

Boli prípady, keď majitelia po mesiacoch inzercie nakoniec predali horšie ako keby na začiatku predaja poslúchli rady realitného odborníka.
Lacné byty na predaj

Reálne skúsenosti z praxe

Využite, že vaša nehnuteľnosť je novinkou na trhu a pritiahnite pozornosť. Nezatvárajte si dvere iba kvôli vyššej cene, na stratégii „Skúsme vyššiu cenu a uvidíme.“ sa už mnohí popálili, lebo nehnuteľnosť rýchlo stratila čaro novinky a stal sa z nej nezaujímavý ležiak, ktorý svieti v inzertnej ponuke už rok. Zo skúseností vieme, že záujemcovia majú veľmi dobre prelustrovaný trh s inzerciou a nezaujímajú sa o ponuky, ktoré sú dlhodobo na trhu, lebo sú opozerané a javí sa, že s nimi nie je niečo v poriadku. Bežne sa nehnuteľnosť predá za 2 až 4 mesiace. Dlhším predajom stráca nehnuteľnosť na hodnote. Časom budete nútený cenu nehnuteľnosti znížiť, ale „čaro novinky“ už nikdy nedosiahnete. Boli prípady, keď majitelia po mesiacoch inzercie nakoniec predali horšie ako keby na začiatku predaja poslúchli rady realitného odborníka.

Ktorá stratégia je tá správna?

Nechať si poradiť v realitnej kancelárii, ktorá má skúsenosti, analýzy, dáta a pozná konkrétny trh.
Pri skúšaní vyššej ceny riskujete, že v priebehu niekoľkých týždňov môžu nastať neočakávané udalosti – finančná kríza, zvyšovanie úrokových sadzieb, začiatok vojny, pandémia... a klesne záujem o nehnuteľnosti a klesnú aj ich ceny.
Začať s adekvátnou cenou znamená zaujať vyšší počet záujemcov o obhliadku. Viac záujemcov znamená silnejšiu vyjednávaciu pozíciu. V prípade viacerých vážnych kupujúcich môžete zrealizovať aukciu – licitáciu.

Zdroj: ZoznamRealit.Sk

Publikované: 17.6.2024


Odporúčané nehnuteľnosti

Dom na chalupu i podnikanie, Kaľava Predaj 103.000,- €
Dom na chalupu i podnikanie, Kaľava

Dom postavený z pálenej tehly na kamenných základoch sa nachádza v centre obce. Pozostáva z predsiene, kuchyne, kúpeľne a troch samostatných izieb. Pôvodne bol riešený na prenájom pre turistov, v...

Rodinný dom 150 m2 Spišská Nová Ves
Na predaj 5-izbový rodinný dom v podhorskej obci Jedľové Kostoľany s k Predaj 170.000,- €
Na predaj 5-izbový rodinný dom v podhorskej obci Jedľové Kostoľany s k

Ponúkame Vám na predaj 15-ročný päť-izbový rodinný dom v nádhernej podhorskej obci Jedľové Kostoľany v tichej ulici na konci dediny. Dom je možné využívať na trvalé bývanie alebo na chalupu...

Rodinný dom 180 m2 Jedľové Kostoľany
Predaj, rodinný dom Streda nad Bodrogom Predaj 68.490,- €
Predaj, rodinný dom Streda nad Bodrogom

Ponúkame na predaj rodinný dom v obci Streda nad Bodrogom vzdialenej od Trebišova 35 km a od Košíc 62 km. Nehnuteľnosť je situovaná v tichej časti obce s prístupom z obecnej komunikácie.Zastavaná...

Rodinný dom 180 m2 Streda nad Bodrogom
Na predaj: CENTRUM: 2 izb.byt + BALKON + PIVNICA + ŠATNIK Predaj 89.000,- €
Na predaj: CENTRUM: 2 izb.byt + BALKON + PIVNICA + ŠATNIK

Realitná spoločnosť Time4dreams Vám ponúka na predaj 2 izbový byt s BALKONOM, ŠATNIKOM a PIVNICOU, v CENTRE okresného mesta Levice.Byt je ideálny nielen na bývanie ale aj ako investícia...

2-izbový byt 60.6 m2 Levice
Na predaj: 3 izb.byt + KLIMA + LOGGIA + PIVNICA Predaj 103.000,- €
Na predaj: 3 izb.byt + KLIMA + LOGGIA + PIVNICA

Realitná spoločnosť Time4dreams Vám ponúka na predaj 3 izbový byt vo výmere 59,27m2 s KLIMOU a LOGGIOU v okresnom meste Levice.Nachádza sa v zateplenom bytovom dome s výťahom...

3-izbový byt 59.27 m2 Levice