Ako správne odhadnúť cenu nehnuteľnosti
Ako správne odhadnúť cenu nehnuteľnosti

Ako správne odhadnúť cenu nehnuteľnosti

Základným faktorom, ktorý vie najviac ovplyvniť rýchlosť a efektivitu predaja nehnuteľnosti, je stanovenie správnej predajnej ceny. Preto si majiteľ v spolupráci s realitnou kanceláriou musí dať na tom extrémne záležať. Cena sa však nemá určovať kúpnou cenou spred niekoľkých rokov a prirátaním financií investovaných do rekonštrukcie, ani cenou, za ktorú predal vlani sused, lebo jeho byt nebol na prízemí a mal zrekonštruovanú kúpeľňu a väčší balkón. Predajná cena má byť výsledkom hĺbkovej analýzy.

Ktoré parametre nehnuteľnosti dokážu najviac ovplyvniť jej hodnotu? Sú nimi: rozloha, stav/rekonštrukcia, lokalita, poschodie, výťah, parkovanie, balkón/terasa, spoločné priestory, občianska vybavenosť, blízkosť MHD.

Čo ešte ovplyvňuje cenu nehnuteľnosti?

  • Aktuálna situácia na konkrétnom realitnom trhu – pracovné príležitosti pre obyvateľov a ich ekonomické zabezpečenie.
  • Situácia na hypotekárnom trhu – výška úrokových sadzieb a reálne možnosti poskytovania hypotekárnych úverov.
  • Cielený realitný marketing – kvalitná príprava nehnuteľnosti na predaj dokáže prezentovať nehnuteľnosť v lepšom svetle a zvýšiť jej hodnotu.
  • Skúsenosti realitného makléra - nedávne reálne predaje, na ktorých sa dá pri stanovovaní predajnej ceny skutočne stavať.

Faktory, ktoré ovplyvniť nevieme – lokalita, parkovanie v okolí, výťah alebo aktuálna výška zárobkov a úrokových sadzieb v bankách. Faktory, ktoré vieme ovplyvniť – vyčistenie priestoru, vymaľovanie nehnuteľnosti, menšie opravy, výmena nábytku, kvalitný marketing (homestaging, profesionálne fotografie, video, 3D obhliadka).
Majitelia, samozrejme, chcú z nehnuteľnosti vyťažiť čo najviac, realitný odborník má zase skúsenosti a na základe nedávnych predajov, poznania trhu a inzertných analýz dokáže určiť takú cenu, ktorá naozaj odráža aktuálnu situáciu na trhu a je reálna.

Stavebný pozemok pri Bratislave.
Cenu nehnuteľnosti v skutočnosti určuje kupujúci – koľko je ochotný za ňu zaplatiť.

Čo majitelia považujú za dôležité, ale kupujúci nie?

- Že váš sused predal za vyššiu cenu.
- Že ste tam bývali celý život a je to podľa vás top miesto.
- Že ste pred 15 rokmi investovali do nábytku na mieru a novej kúpeľne.

Prečo môže vysoká cena odradiť záujemcov?

- Majitelia majú tendenciu pýtať za nehnuteľnosť o 10-20 percent viac ako je jej reálna hodnota. Prečo je to tak? Chcú to vyskúšať.
- Ale! Ak si záujemca dá do vyhľadávania byty do 100.000, ale váš je o 5.000 drahší, ponuka a mu vôbec nezobrazí. Pri tom vy ste ochotní mu dať 5.000 zľavu.
- Záujemca o kúpu v prípade vyššej ceny môže ignorovať váš inzerát a nejde ani na obhliadku, lebo cena sa mu zdá vysoká.
- Ponuka bude počas postupného znižovania ceny na trhu dlhšie, čo z nej môže urobiť ležiak, ktorý je pre kupujúcich nezaujímavý.

Pri ktorých ponukách je vyššia predajná cena na mieste?

Ak naozaj chcete predávať nehnuteľnosť drahšie ako vám radí realitný maklér, v tom prípade ju vyčistite/ zrekonštruujte, zariaďte novým moderným nábytkom a celkovo zútulnite. Záujemca si možno bude ochotný priplatiť za benefit, že sa iba nasťahuje do prerobeného nového bytu a nemusí riešiť rekonštrukciu a zariaďovanie.

Publikované: 11.6.2024


Odporúčané nehnuteľnosti

Dom na chalupu i podnikanie, Kaľava Predaj 103.000,- €
Dom na chalupu i podnikanie, Kaľava

Dom postavený z pálenej tehly na kamenných základoch sa nachádza v centre obce. Pozostáva z predsiene, kuchyne, kúpeľne a troch samostatných izieb. Pôvodne bol riešený na prenájom pre turistov, v...

Rodinný dom 150 m2 Spišská Nová Ves
Na predaj 5-izbový rodinný dom v podhorskej obci Jedľové Kostoľany s k Predaj 170.000,- €
Na predaj 5-izbový rodinný dom v podhorskej obci Jedľové Kostoľany s k

Ponúkame Vám na predaj 15-ročný päť-izbový rodinný dom v nádhernej podhorskej obci Jedľové Kostoľany v tichej ulici na konci dediny. Dom je možné využívať na trvalé bývanie alebo na chalupu...

Rodinný dom 180 m2 Jedľové Kostoľany
Predaj, rodinný dom Streda nad Bodrogom Predaj 68.490,- €
Predaj, rodinný dom Streda nad Bodrogom

Ponúkame na predaj rodinný dom v obci Streda nad Bodrogom vzdialenej od Trebišova 35 km a od Košíc 62 km. Nehnuteľnosť je situovaná v tichej časti obce s prístupom z obecnej komunikácie.Zastavaná...

Rodinný dom 180 m2 Streda nad Bodrogom
Na predaj: CENTRUM: 2 izb.byt + BALKON + PIVNICA + ŠATNIK Predaj 89.000,- €
Na predaj: CENTRUM: 2 izb.byt + BALKON + PIVNICA + ŠATNIK

Realitná spoločnosť Time4dreams Vám ponúka na predaj 2 izbový byt s BALKONOM, ŠATNIKOM a PIVNICOU, v CENTRE okresného mesta Levice.Byt je ideálny nielen na bývanie ale aj ako investícia...

2-izbový byt 60.6 m2 Levice
Na predaj: 3 izb.byt + KLIMA + LOGGIA + PIVNICA Predaj 103.000,- €
Na predaj: 3 izb.byt + KLIMA + LOGGIA + PIVNICA

Realitná spoločnosť Time4dreams Vám ponúka na predaj 3 izbový byt vo výmere 59,27m2 s KLIMOU a LOGGIOU v okresnom meste Levice.Nachádza sa v zateplenom bytovom dome s výťahom...

3-izbový byt 59.27 m2 Levice